Yunanistan seçimlerinde gündemde Türkiye: Ege’de yeni dönem beklentisi
Komşu Yunanistan’da 21 Mayıs Pazar günü yapılacak erken milletvekili seçimlerinde parti liderlerinin gündem maddelerinden biri de Türkiye.
Yunanistan’daki büyük partilerin liderleri, Türkiye’de 6 Şubat’ta Maraş merkezli deprem ve 28 Şubat’ta Tempi’de meydana gelen tren kazasının ardından ikili ilişkilerde yaşanan olumlu ivme ve gidişatın her iki ülkedeki seçimlerden sonra da devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise büyük partilerin Türkiye ile ilişkilerinde izledikleri stratejinin yanlış olduğu görüşünde.
MİÇOTAKİS’E GÖRE EGE’DE DİYALOG ORTAMI SÜRDÜRÜLEBİLİR
Yunanistan Başbakanı ve muhafazakar Yeni Demokrasi (YD) lideri Kiryakos Miçotakis son yaptığı açıklamada, Türkiye ile ilişkilerin geleceği konusunda temkinli ama iyimser bir duruş sergiledi.
Miçotakis yaptığı son açıklamada, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceğinin Türkiye’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucuna bağlı olduğu mesajını verdi. Başbakan Miçotakis’e göre, Türkiye’de kurulacak yeni kabine dilerse Ege’deki diyalog ortamı korunabilir.
‘TÜRKİYE’NİN STRATEJİSİ ÜLKEYİ YALNIZLIĞA SÜRÜYOR’
Miçotakis, Türkiye’deki seçimler ve iki ülke arasındaki bağlara ilişkin yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan açık bir şekilde önde ancak Türk halkının nihai kararı nasıl vereceğini göreceğiz” dedi. Son yıllarda izlediği stratejinin kendisini yalnız Yunanistan’la değil, tüm Batı dünyasıyla yalnızlığa, zor bir duruma ve zor bir ilişkiye sürüklediğini anlayacak bir Türkiye istiyorum.”
Mitsotakis, “Öte yandan saf değilim” dedi. “Güneydoğu Akdeniz’de yeri çok önemli ve bence yeri doldurulamaz bir istikrar direği olarak öne çıkıyor. Her halükarda bu strateji devam etmeli. En iyisini umarız, en kötüsüne de hazırlanırız.”
CIPRAS: BİR DİYALOG DİNAMİĞİ OLABİLİR
Ana muhalefet partisi SYRIZA’nın lideri ve eski Başbakan Aleksis Tsipras da Başbakan Kiryakos Miçotakis’in “Türkiye’deki seçimlerin sonucu Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceği için belirleyicidir” görüşüne katıldı.
Militaire.gr internet sitesinin haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Tsipras, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaklaşık 20 yıllık iktidar döneminde ilk kez komşu bir ülkede mağlup olma ihtimali çok yüksek ve güçlü. Böyle bir ortamda (Türkiye’deki seçimlerden sonra) “Türkiye, AB ve ABD arasında bir diyalog dinamiği öngörüyorum” dedi.
‘POZİTİF GÜNDEMİMİZE DAHİL OLMALI’
SYRIZA lideri Tsipras, “Yunanistan bu yeni pozitif gündem içinde kendi şartlarını belirleme konusunda tetikte olmalı” dedi ve ekledi, “Pozitif gündemimiz de dahil edilmeli ama çok özel şartlar ve koşullar altında. Stratejimiz pozitif gündemi içeriyor ve, Örneğin, Lahey’de Avrupa Birliği ile Türkiye arasında bir gümrük birliği olasılığı.e bunu başvuruya bağlamak için kullanılmalıdır ki kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konusundaki ihtilaflarımıza ilişkin kritik mesele çözülebilsin. Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda çözülecek.”
PASOK BAŞKANI ANDROULAKIS’TEN ÖNERİLER
10 Mayıs’ta ulusal televizyon kanallarından canlı yayınlanan cumhurbaşkanları toplantısına katılan PASOK lideri Nikos Androulakis, her iki ülkede de seçimlerin ardından Türk-Yunan menfaatleri doğrultusunda yeni bir sürecin başlayacağına dikkat çekti.
YD ve SYRIZA başkanlarından farklı düşüncelere sahip olan PASOK Başkanı Androulakis’e göre, “Dış politikada asıl mesele Türkiye ile ne yapacağımızdır. Erdoğan da Kılıçdaroğlu da iyi komşuluk koşullarını zorluyor” görüşünü dile getirdi. almalı. Ayrıca ülke programlarının yerli sanayiyi de kapsadığı vurgulanmalıdır.
Androulakis, Atina’nın Batı ile temaslarında yeni süreçte “Yunanistan’ın sınırlarının sadece Yunanistan-Türkiye değil, Avrupa-Türkiye sınırları olduğu” mesajına ağırlık vermesi gerektiği görüşünde. Son olarak PASOK lideri, “Sayın Erdoğan ile görüşmesem de beş bakanıyla görüştüm. Avrupa’nın Türkiye politikasında öncü rol oynamalıyız” mesajını verdi.
KOMÜNİST PARTİ’DEN ELEŞTİRİ: ‘BU YOL YANLIŞ’
Son anketlere göre Yunanistan’ın dördüncü büyük partisi gibi görünen Yunanistan Komünist Partisi (KKE), diğer üç büyük partinin Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde izlediği yolu “yanlış” olarak nitelendirdi. KKE’ye göre Atina’nın Türk-Yunan ilişkilerinde Batı’ya aşırı bağımlı olması ülke çıkarlarına aykırı.
News247 haber sitesinin haberine göre KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Başbakan veya Sayın Yanis Varoufakis bize ne kadar telefon ederse etsin, olası bir durumda müttefiklerimizin üslerinden hareket edeceklerine inanıyoruz. Türkiye ile hararetli bir olaya ilişkin “Buna inanan tek bir kişi yok” dedi.
Koutsoumbas, “1996’da Kıbrıs’ın işgalinde veya İmia’da (Kardak kayalıklarında) yeterince telefon yokmuş gibi görünüyor. Türk burjuvazisinin Yunan egemen sınıfına yönelik saldırganlığı arttıkça söyleyecekleri tek şey ‘ Onlarla iyi geçin’, yıllardır yaptıkları gibi” diye fikrini dile getirdi.
Koutsoumbas ise son mitinglerinde partisinin Türkiye’de kurmaylarla diyalog ve dayanışma kanalları kurabilecek tek parti olduğunun mesajını verdi.